Postland is een eigentijds muziekcollectief gebaseerd in Utrecht. De kern bestaat uit vijf gelijkgestemde musici die hun sporen al rijkelijk hebben verdiend in het Nederlandse en internationale muzieklandschap. Binnen Postland cureren zij veelvormige projecten, waarbij ze nieuwsgierig de mogelijkheden van de muziek aftasten en vaak de verbinding zoeken met andere culturele en maatschappelijke bewegingen.
Agenda

Projecten
Nieuwsbrief
Steun ons
Email
Postland


Over ons


Postland werd opgericht in het voorjaar van 2020, toen de podiumkunsten wereldwijd in de pauzestand stonden. Vijf musici die al jarenlang met elkaar gespeeld hadden onder andere vlaggen, besloten een platform op te richten om hun eigen ideeën over het programmeren en spelen van hedendaagse muziek vorm te geven. Door de surrealistische situatie van dat moment waren er zeeën van tijd om te reflecteren op hoe een muziekpraktijk er op haar best uit zou zien als alles weer in beweging zou komen.

De wens was om naast het op hoog niveau uitvoeren van gecomponeerde muziek van nu, de 21ste eeuw en de tweede helft van de 20ste eeuw, veel aandacht te besteden aan de context waarin deze muziek gespeeld wordt. Om oog te hebben voor het culturele en maatschappelijke leven van Utrecht en omgeving en hierop te reageren, verbindingen aan te gaan met andere initiatieven en zo de stem van Postland, uitgesproken en eigen, eveneens onderdeel te laten zijn van een groter geheel.


In de afgelopen jaren is het gelukt om bijzondere programma’s te spelen op veelal onontgonnen speelplekken voor onontgonnen publiek, vaak in samenwerking met andere Utrechtse organisaties. Zo klonk de kamerpop van Ben van Bueren in culturele vrijhaven Loods de Nijverheid, fluisterzachte muziek van o.a. Morton Feldman en Brian Eno in diverse bibliotheken van Utrecht en werden de aangrijpende verhalen over veerkracht van het Utrecht Requiem vertolkt in diverse buurthuizen. De betrokkenheid die dit van de musici vraagt neemt Postland mee naar grotere zalen zoals TivoliVredenburg, en over de grenzen van Utrecht, zoals op de succesvolle tournee van de filmvoorstelling Blackmail.

Postland opereert als collectief. Jana Machalett, Lars Wouters van den Oudenweijer, Enric Monfort, Jellanstje de Vries en Jelte van Andel cureren en produceren afwisselend de projecten. Voor elk project wordt, gebruikmakend van een pool van verwante musici, de bezetting afgestemd op de gelegenheid en het programma. Zo vormt Postland een dynamisch ensemble: veelvormig, uitgesproken en eigentijds.